Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znojemský hrad a rotunda

12. 12. 2013

Rotunda s. Kateřiny je postavena na ostrohu před Znojemským hradem. Byl k ní vybudován nový přístup po hradbách okolo pivovaru, jehož provozy byly postupně utlumeny. Z nádvoří před ní je nádherná vyhlídka do údolí řeky Dyje, na Mikulášský kostel a starou městskou část V jámě. Dyje tu přitéká z hlubokého kaňonu, táhnoucího se v délce bezmála 40 km od Vranova nad Dyjí. Nad údolní znojemskou přehradou je výhled na historicky významné Hradiště.
Znojemská rotunda je nejstarší, nejzajímavější a současně nejkontroverznější sakrální stavbou na území našeho státu. Byla vystavěna na skalnatém ostrohu u Znojemského hradu. Dříve zasvěcená Zvěstování P. Marie, později sv. Kateřině. Oficiální prameny ji spojují s počátky českého přemyslovského státu, odvolávajíc se na vnitřní malířskou, zcela unikátní výzdobu. Je však historicky prokázáno, že stavba tu stála a byla vyzdobena již v době Velké Moravy. O tom jsou prezentovány dva historické protichůdné náhledy, Dušana Třeštíka a Petra Šimíka.
Tato stavba stojí před vstupem do Znojemského hradu, z jehož hradeb je kouzelný výhled do kaňonu řeky Dyje, přitékající od Vranova nad Dyjí, aby pak za městem odbočila na východ a otevřela jakoby svou dlaň dalekosáhlé jihomoravské roviny, vymezujíc svým tokem hranice mezi Moravou a Dolním Rakouskem.
Středověký zeměpanský hrad se stal v 11. století sídlem znojemských údělných přemyslovských knížat. Prošel bohatou historií slávy a dobývání a byl nejdůlažitější ostrožnou na mezi moravským, později českým a německým územím. Znojmo je nejstarším městem na Moravě a byl zde po bitvě na Moravském poli pochován dočasně Přemysl Otakar II. Po roce 1710 byl hrad pány z Deblína přebudován jako barokní zámek, do současné podoby. Dnes slouží jako expozice Jihomoravského muzea ve Znojmě.
Prohlídky hradu a Rotundy mají k dispozici doprovodný text v německém a anglickém jazyce. Fotografování a natáčení interiérů je zakázáno.

-----

GPS: 48°51'22.566"N, 16°2'43.911"E

Autem: Trasa
Na kole:Trasa 

Odkazy:

znojmocity.cz
znojmuz.cz
britskelisty.cz
v
ranovsko.cz

FOTO: kliknout zde