Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ledové sluje

20. 10. 2013

Ledové sluje jsou jedinečným přírodním úkazem v areálu mohutného skalního bloku v kaňonu Dyje, nedaleko Vranova nad Dyjí. Hlavní dominantou je obelisk postavený roku 1860 nad touto obří skalní rozvalinou, která vytvořila bludiště jeskyní, podle posledních průzkumů až 2 km dlouhých. Ledové sluje proto, že v těchto nebezpečných kavernách, které jsou v neustálém pomalém pohybu, je jedinou "výzdobou" voda zmrzlá v led. Naměřené teploty sahají až k - 20°C. Toto jedinečné místo poskytuje domov nesčetně druhů rostlin a živočichů (např. 15 druhů netopýrů), jinde ve střední Evropě se nevyskytujících.

Veřejnosti je přístupný dnes jen obelisk s vyhlídkou na Zadní Hamry ve Vranově nad Dyjí. Za první republiky ovšem vedla kolem vstupů do jeskyní krásná vycházková stezka, jejíž zbytky zůstaly zachovány dodnes, třeba v podobě stovek kamenných schodů. Úctyhodné lidské dílo.

K Ledovým slujím je dnes přístup jednak z Čížova, po turistické červené, pojmenované dnes jako Cesta Romana Havelky, pro místní a orientačně se ale ptejte jedině na Pašeráckou stezku.

Potom z Vranova přes Zadní Hamry, kolem Hamerských vrás a dále kolem Mahrovy studánky po červené turistické (výškově náročnější výstup). Nebo také z Lesné po žluté turistické, kolem Lusthausu.

-----

GPS:    48°53'3.356"N  15°50'40.173"E

Odkazy: Ledové sluje


Autem Lesná (19km): trasa
Autem Čížov (19 km): trasa
Na kole: Ledové sluje (19 km): trasa

 FOTO:  (kliknout zde)

Poznámka!: Ačkoliv vede cesta z Lesné téměř k Ledovým slujím po asfaltu a i potom je pro kolo dostatečně široká, není tato (žlutá turistická) značena jako cyklotrasa.