Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bítov

2. 10. 2013
Říčka Želetavka a řeka Dyje, si našly svou vodní pouť mírně zvlněnou poklidnou krajinou, do níž vyhloubily každá své působivé kaňony, aby se potom setkaly v romantickém místě, pod skalním masivem, který je přirozeným pevným bodem, odkud lze přehlédnout rozměrnou okolní krajinu. Není se tedy co divit, že předkům dnešního člověka se tento kraj zalíbil již v mladší době kamenné, kontinuálně až do dnešních dnů. Slovanské kmeny si našly tohle místo a panovaly zde už od Sámovy říše(r. 620), velkomoravské říše (do r. 906). Po připojení k novému českému státu a v 11. století vytvořili na Dyji hraniční slovanské opevněné sídlo proti jižnímu tlaku německé kolonizace. Takže mezi léty 1061-1067 začíná vybudováním původně dřevěné pevnosti Bítova.

  
Interiérová instalace

Ráz palácových interiéru je převážně novogotický. Je určován jedinečnou kolekcí romantických iluzivních maleb, které ve více než 20 místnostech revokují v plošně napodobovaném štuku, kameni, dřevě ideální vzhled quasi-gotického rytířského sídla. Jejich autorem je A. Schüller, vídeňský malíř a dekoratér, který je dokončil r. 1853. Interiéry, dnes již z větší části zpřístupněné, jsou doplněny sourodým novogotickým mobiliářem a velmi hodnotnou sbírkou obrazů tzv. druhé vlny rakouských a německých romantiků - ze zámku Rájce nad Svitavou (Schnorr z Carolsfeldu, Russ, Fendi, Camphusen). Bizarní kouzlo Bítova dotváří početné sbírky zoopreparátů - upomínka na sběratelskou činnost posledního majitele, Jiřího, barona Haase a jeho slavnou bítovskou zoologickou zahradu, jednu z největších soukromých zoo na kontinentě. Nejvyhledávanější je kolekce 51 vycpaných psů nejrůznějších ras, největší toho druhu na světě vůbec.

 
Přírodní prostředí

Bítovský hrad je jedinečně umístěn v krajině. Leží na skalnatém ostrohu, který je ze tří stran obtékán řekou Želetavkou, nedaleko jejího soutoku s Dyjí, v malebném kaňonu tzv. Moravského Švýcarska. Dnes se zrcadlí ve vodách Vranovské přehrady, zbudované v r. 1934, které zatopily obec Bítov v podhradí a které násobí jeho přeludné kouzlo. Mezi nejbližší zajímavé turistické cíle patří obec Bítov s velkou rekreační kapacitou a nedaleká zřícenina hradu Cornštejn.

-----

GPS: 48°56'36.653"N, 15°42'52.951"E

Odkazy:
Bítov hrad

Autem 35km –
trasa
Na kole 35km –
trasa

FOTO:  (kliknout zde)