Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hluboké Mašůvky

23. 10. 2013

 Území obce bylo osídleno již v pravěku. V lokalitě Nivky a Za školou bylo nalezeno mnoho významných archeologických nálezů především z neolitu, kultury lidu s lineární a moravskou malovanou keramikou. Mezi jinými Venuše z Hlubokých Mašůvek (soška vys. 36 cm) je po Věstonické Venuši nejvýznamnějším nálezem u nás. První písemná zmínka o obci je z roku 1220. Z období středověku znám léčivý pramen, zřízení lázní, zrušených 1866.
Obec proslula jako významné poutní místo. Poutní areál s původním kostelíkem postaveným maršálem Raduitem de Souches v r. 1680 s přístavbou 1949-53. V kostele soška Panny Marie de Foi. Socha Krista v Getsemanech. Kalvárie s křížovou cestou a Božím hrobem. Socha P. Marie z La Sallety. Sedmibolestná cesta s obrazy Bedřišky Znojemské. Mariánská cesta s 55 obrazy poutních míst z Čech a Moravy, Slovenska a Rakouska. Lurdská jeskyně, Svatá studna, terasa se sochami českých světců, Zahrada setkání. Pomník obětem padlým ve válkách.
Okolí bohaté na historické památky nabízí procházky kolem Plenkovického p. k samotám Hlavatův mlýn a Bábovec, k soutoku s Jevišovkou a zřícenině Lapikus. Pověstmi opředený Čertův kámen, U Barona, Roubená studánka. Na konci Mariánské cesty velký památník obětí světových válek s dělem z 2. sv. Války.

-----

GPS:   48°55'23.596"N  16°1'33.552"E

Odkazy:

Hluboké Mašůvky
Poutní místo Hluboké Mašůvky  


Autem (11 km): trasa
Na kole (11 km): trasa

FOTO:  (klikni zde)